уторак, 11. октобар 2016.

Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) и Акциони план за младе


У Паризу, 4. јула 2016. године премијери држава Западног Балкана потписали су  декларацију о оснивању регионалне канцеларије за сарадњу младих. Самит је пратио и сусрет младих лидера, а Млада активна Грачаница имала је свог представника као једна од водећих омладинских српских организација на Косову. 

Панел у Љубљани
Сусрет младих у Паризу на конференцији "Connecting Youth" где су млади лидери били упознати са овом канцеларијом, наставио се септембра тродневним скупом у Љубљани на семинару "Europe-Western Balkans Youth Meeting: Connecting Youth and Youth Policy", где смо такође учествовали, а чији је циљ био да се повежу омладинске организације и доносиоци одлука за младе, те да се начине конкретнији кораци. 

Владимир Живковић, испред Младе активне Грачанице, био је панелиста на овом скупу и покренуо тему о незапосленост младих као свеобухватном изазову, говорио о искуствима са којима смо се суочавали, а представници невладиног сектора из Хрватске, Црне Горе и Албаније о осталим темама након чега је и прављен даљи акциони план.


Теме које су биле разматране на овом скупу су:
  • Активно учешће младих
  • Незапосленост младих
  • Социјална инклузија младих 
  • Европски идентитет из перспективе младих са Балкана
  • Екстремизам и радикализација
  • Суочавање младих са прошлошћу и процес помирења.
Из свега овога направљен је и Акциони план за младе који ће се спроводити у наредне 3 године (од 2017. до 2020. године). 

У наставку текста пренећемо вам шта је уствари "RYCO", а акциони план презентоваћемо када будемо имали коначну верзију потврђену од стране Европске Комисије и подршку локалних институција. 

Регионална канцеларија за сарадњу младих – RYCO (Regional Youth Cooperation Office)


Рајко је изведеница од акронима RYCO , тј. Regional Youth Cooperation Office или на српском језику Регионална канцеларија за сарадњу младих.

RYCO није ни фондација, а ни државно тело. RYCO ће бити међународна организација са седиштем у Тирани у почетку, а имаће своја представништва у свим главним градовима региона .

Процес оснивања Канцеларије, тзв. Берлински процес започет је још 2014. године на Самиту лидера Западног Балкана у Берлину када је истакнута потреба за интензивнијом сарадњом земаља региона, а посебно међу младима. Ова иницијатива је формализована августа 2015. године када је у Бечу потписана Заједничка декларација којом се предвиђа оснивање Рајка. Земље потписнице су: Србија, Албанија, Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина и Косово*. Овим су створени политички и институционални услови за формирање Радне групе која је у периоду од октобра 2015. године до марта 2016. године активно радила на припреми свих предлога докумената неопходних за успостављање и функционисање Канцеларије, а која је састављена од представника институција надлежних за питања младих и представника омладинског сектора.

Формирање Канцеларије очекујемо почетком 2017. године, а 4. јула 2016. године у Паризу је на Самиту лидера Западног Балкана потписан споразум између 6 земаља Западног Балкана чиме су створени сви услови за оснивање Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

Овим се показује да млади препознају потребу за сарадњом и да имају кључну улогу у стварању стабилности, мира, дијалога, толеранције и добросуседских веза.

Део текста позајмљен је од КОМС-а http://koms.rs, а више о "РАЈКУ" можете пронаћи на званичном сајту: https://rycowesternbalkans.org

Нема коментара:

Постави коментар