петак, 10. септембар 2021.

Život omladine u Gračanici na Kosovu



                                                                Gračaničko jezero

                                                            Manastir Gračanica 


Ako biste pitali mlade u Gračanici rekli bi da život u Gračanici i nije preterano interesantan, da nema previše mesta za izlazak, nema mnogo mogućnosti za posao i kvalitetno obrazovanje. Većina mladih želi da ode iz Gračanice, a poslednjih godina je sve više onih koji se školuju izvan Kosova.

Diskutovali smo sa mladima na ovu temu. Zanimalo nas je, kako mladi žive na Kosovu. Nikola Stojković je student Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. I on kao i većina mladih smatra da u Gračanici nema previše izbora. ,,Za ljude koji nisu odavde, i koji dolaze u poseti, Gračanica i okolina je mesto puno entuzijazma. Ali mi mladi, nemamo gde izaći, konstantno ista mesta i isti ljudi". Pitali smo mlade šta im najviše nedostaje u Gračanici? ,,Više mesta za izlazak, više marketa i butika. Svi mladi uglavnom žele da se presele iz Gračanice upravo iz tih razloga i jer nemaju čime da se zanimaju. Rekao je Ivan Jovanović" , student Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Sve više mladih iz Gračanice odlučuje da se školuje izvan svog mesta, a mnogi odlazi zbog boljih mogućnosti za pronalazak posla.

„Pa jedini razlog je taj što van Kosova smatram da postoji više mogućnosti za obrazovanje, rad, druženje i drugo“, kaže Jovana Ćirković, učenica Elektrotehničke škole ,,Mihajlo Pupin". U Gračanici (tačnije u Badovcu) se nalazi Istureno odeljenje Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja koji funkcioniše po obrazovnom sistemu Republike Srbije. Ovaj fakultet nema baš najbolje uslove pa mladi brzo odustaju od školovanja. Osim ovog fakutleta tu su i odeljenje Ekonomskog fakulteta, Poljoprivrednog...

Što se tiče Srednjih škola u Gračanici funkcionišu Elektrotehnička škola ,,Mihajlo Pupun", Medinciska škola (Gračanica, Gušterica, Lepina), Mašinska škola ,,Preoce", Saobraćajna škola. Pitali smo kako se snalaze posle srednje škole? „ Ko hoće nađe način. Studiramo u Kosovskoj Mitrovici, i tamo imamo dosta izbora, ja se ne žalim, mislim da će se vremenom i ovde proširiti školovanje“ , Izjavio je Nikola Jović , student Medicinskog fakulteta, Kosovska Mitrovica.

„Snalazimo se nekako, ali jeste teško, mnogo bi nam bilo lakše kad bi imali ovde uslova“ , izjavila je Isidora Jovanović, student Učiteljskog fakulteta u Leposaviću.

Prema rezultatima popisa stanovništva 2011. godine, a koje su Srbi delimično bojkotovali, u opštini Gračanica, na Kosovu, je popisano nešto više od deset ipo hiljada stanovnika. Od tog broja Srba je bilo 68%, Albanaca 23%, Roma 7%. Međutim, organizacija OSCE, na osnovu podataka opštinskih službi, procenjuje broj stanovnika opštine na preko 21 hiljadu (tačnije 21.534), pri čemu bi udeo Srba bio oko 85%.

Gračanica je najpoznatija po srednjevekovnom manastiru Gračanica, ali i nalazištu Ulpijana iz srednjeg veka, brojnim drugim crkvama i spomenicima, od kojih se izdvajaju spomenik Milošu Obiliću. Takođe i Gračaničko jezero...


Autorka teksta: Jovana Živković 


Ovaj tekst je deo projekta "Mirovno novinarstvo među mladima na Kosovu" podržan od strane YIHR/USAID, a implementovano od strane Mlada aktivna Gračanica i KosovaLive, ali su stavovi u tekstu isključivo autorovi. 

Нема коментара:

Постави коментар