понедељак, 6. септембар 2021.

Diskriminacija mladih na Kosovu?

 

Prema poslednjem istraživanju koje je sprovedeno krajem prošle godine od strane UNICEF-a, zaključuje se da je na Kosovu visoko izražena diskriminacija.  

Čak 70 % ispitanika tvrdi da ona postoji u većem ili manjem broju kao društveni problem. I istraživanje naše organizacije je pokazalo da su žene pri vrhu kada je u pitanju diskriminacija.


Međutim, oko 1/5 građana na Kosovu uopšte ne poznaje pojam diskriminacije, odnosno, ne zna samostalno, svojim rečima da opiše sta reč ,,diskriminacija" za njih znači. Mlade sa kojima smo razgovarali upitali smo da li su nekada bili diskriminisani od strane društva, kako su se osećali, i kome bi se obratili u slučaju da budu diskriminisani?

,,Mogu reći da nisam osetila diskriminaciju, ali žene i muškarci nisu jednaki po prirodi, pa ne mogu imati jednaku društvenu ulogu. Ali isto tako sigurna sam da ne bih mogla da prihvatim omalovažavanje, ponižavanje od strane bilo kod pojedinca," ogovorila je Dejana Stojanović student Medicinskog fakulteta u Severnoj Mitrovici.

Svaki čovek je vredan poštovanja, kaže Aleksandra profesorka Srpskog jezika i književnosti. ,,Smatram da je zabranjeno kada drugačaje postupamo prema zaposlenima, samo ako je razlog neka njegova karakteristika. Ali na sve to utiču mnoge društvene, verske, političke, ekonomske i druge okolnosti, i mislim da će se sve to vremenom promeniti", smatra ona.

„Mislim da se svakog dana suočavamo sa nekom vrstom diskriminacije, a jedini način je da pobedimo tu neku vrstu mržnje, jer svi mi trebamo da se borimo za svoja prava“, rekao je Jakov, student Pravnog fakulteta u Severnoj Mitrovici.

Međutim, postoje i drugačija mišljenja. „Što se tiče diskriminacije na Kosovu, sve idealno funkcioniše i, po mom ličnom mišljenju, smatram da se diskriminacija retko kad dešava u našoj okolini“ odgovorila je Jovana Ćirković , učenica - Elektrotehničke škole u Sušici.

Na Kosovu postoje brojne predrasude predrasude, od onih polnih, do etničkih, rasnih, kulturoloških, verskih. Obrazovanje i međusobno upoznavanje je važan korak ka razbijanju predsrasuda. Mladi ljudi, udruženim snagama, mogu pomoći da se smanji stopa diskriminacije.


Autorka teksta: Kristina Živković


Ovaj tekst je deo projekta "Mirovno novinarstvo među mladima na Kosovu" podržan od strane YIHR/USAID, a implementovano od strane Mlada aktivna Gračanica i KosovaLive, ali su stavovi u tekstu isključivo autorovi. 


Нема коментара:

Постави коментар