четвртак, 23. септембар 2021.

Seksualna edukacija u školama: Da ili ne?

Današnja omladina sazreva i živi veoma brzo, žele da probaju sve, a mnogo toga mogu da saznan=ju na internetu. Tako je i kada su u pitanju fizičko sazrevanje i stupanje u polne odnose. Međutim, nekada informacije koje su dostpune na raznim portalima i društvenim mrežama mogu da zbune mlade ili ih navedu na pogrešan zaključak, pa bi uvođenje sekusulanog obrazovanja u školama bilo veoma značajno.


U ovdašnjim školama u redovnoj nastavi nema seksualnog obrazovanja, a čini se da nema ni previše interesovanja među nastavnicima da o stupanju u seksualne odnose i zaštiti razgovaraju sa učenicima.

Među učenicima ali i nastavnim osobljem vlada podeljeno mišljenje o tome treba li uvesti u obaveznu nastavu i predmet sekusualno obrazovanje.

Sa druge strane, roditelji sa kojima smo razgovarli smatraju da seksualna edukacija treba da se uvede kao predmet u školama, jer veruju da omladina treba da dobije više saznanja o stupanju u seksualni odnos, kao i da se upozna sa načinima prevencije od polno prenosivih bolesti ili neželjene trudnoće.

“Deca već znaju dosta o seksu, imaju pristup neogranicenim informacijama preko interneta. Ne bih voleo da bude obavezan predmet, jer je previše prosto. Svaki klinac od 10-12 godina zna o zaštiti, samo malo više edukacije o bolestima ne bi škodilo,” smatra N.M.

“Trebalo bi da se seksualna edukacija uvede kao poseban predmet, mladi treba da budu upoznati sa tim stvarima. Trebalo bi da bude obavezan predmet, kako bi mladi saznali više o tome. Trebalo bi da se edukuju o seksu, razvoju, zaštiti, i o bezbednom stupanju u seksualne odnose sa nekim”, kaže D.N.

Đaci smatraju da je važno da su upoznati, ali ne i da to bude obavezan predmet. Međutim, žele da saznaju više o trudnoći, ali i da prikupe informacije o preranom stupanju u seksualne odnose.

Direktor OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić kaže da osnovna edukacija već postoji u okviru postojećeg plana i programa. 

"Možda bi trebalo samo proširiti tu edukaciju i povećati broj časova na kojima se govori o seksu i zaštiti. A da li će to biti poseban nastavni predmet ne može da odluči uprava škole već Ministarstvo obrazovanja”, kaže Karadžić.

Iako su mišljenja podeljena, većina smatra da bi omladina trebalo da bude što bolje upoznata sa svojom seksualošću, da ima što više informacija pre stupanja u seksualni odnos, jer pogrešne odluke i postupci mogu da im promene život.


Autor teksta: Miloš Savić 


Ovaj tekst je deo projekta "Mirovno novinarstvo među mladima na Kosovu" podržan od strane YIHR/USAID, a implementovano od strane Mlada aktivna Gračanica i KosovaLive, ali su stavovi u tekstu isključivo autorovi. 


Нема коментара:

Постави коментар