четвртак, 16. септембар 2021.

Medijska objektivnost na Kosovu?


Mediji su jedan od značajnih aktera suočavanja s prošlošću i upravo način na koji oni o prošlosti izveštavaju uveliko određuje način na koji se medijska publika s prošlošću nosi, ali i način na koji prošlost utiče na sadašnjost i budućnost.

Više od dvadeset godina nakon rata, pomirenje u regionu je često na ispitu, dok izgradnja poverenja u našim društvima na Kosovu i danas ostaje jedan od najvažnijih društvenih ciljeva.

Uloga medija na društvo i pojedinca je ogromna, pa samim tim mediji I tekako moraju prihvatiti odgovornost za ono što plasiraju javnosti. Ipak, govoriti o medijima i njihovoj ulozi u izgradnji mira nemoguće je bez razmatranja međusobnog uticaja medija i društva u celini.

Kada je reč o medijskom izveštavanju o prošlosti I sadašnjosti na Kosovu, moje istraživanje pokazuje da mediji ne doprinose pomirenju i ostvarenju pozitivnih pomaka i odmaka od ratne prošlosti.

Novinarka i urednica ATV LIVE Teuta Arifaj kaže da objektivno izveštava o svim zajednicama na Kosovu. "Kao neko ko dugo godina ima iskustva u oblasti novinarstva, znam koliko je važno biti objektivan. S obzirom da napetost izmedju albanske I srpske zajednice na Kosovu oduvek postoji, svaki pogrešan citat ili priča može prouzrokovati nešto što obe strane ne bi želele" kaže Teuta. 

Ona je takodje istakla da je delom zadovoljna izveštavanjem srpskih medija o situaciji, ali smatra da objektivnost može da bude na većem nivou.

Ipak, čini se da nevladine organizacije na Kosovu imaju najbolju saradnju izmedju zajednica. Jelena Bulatović gaji ljubav prema volonterizmu još od srednjoškolskih dana kada je shvatila da želi da bude aktivan član svoje zajednice koji će svojim radom doprineti izgradnji boljeg društva.

Kao veoma mlada osoba, sa puno optimizma I podstaknuta idejom o jačanju civilnog sektora, u dogovoru sa prijateljima odlučili su da osnuju neprofitabilno društvo. NVO “Centar Manjinske Zajednice - CMZ” je osnovana 2015. godine sa sedištem u Gračanici. Na pitanje o saradnji sa albanskim nevladinim organizacijama, odgovorila je pozitivno: “Imali smo priliku da sarađujemo sa drugim organizacijama, pre svega albanskim. Naše iskustvo je neprocenjivo jer smo mnogo toga čuli i naučili o načinu kako treba jedna organizacija mladih da funkcioniše. I iz tih saradnji sam shvatila da samo civilni sektor može dovesti do podsticaja i poboljšanja saradnje između multietničkih zajednica.” 

Bez obzira na tenzije i političku nestabilnost, na Kosovu postoji bezbroj primera suživota i tolerancije među ljudima. Postoje oni koji su uvek bili i jesu ljudi. Oni koji su voleli svoje komšije i koji nisu dozvolili da im bilo kakva, politička, ili medijska propaganda, promeni mišljenje, ili ih natera na bilo kakav zločin. Ostali su ljudi. Mediji izveštavaju i o takvim primereima, ali ređe.

Građani češće ističu ono loše u medijima. Dešavalo se mnogo puta da osete strah nakon odgledane televizijske emisije ili pročitane vesti. Osim straha, osećaju napetost I tenziju prema drugoj zajednici.


Autorka teksta: Lidija Mašić


Ovaj tekst je deo projekta "Mirovno novinarstvo među mladima na Kosovu" podržan od strane YIHR/USAID, a implementovano od strane Mlada aktivna Gračanica i KosovaLive, ali su stavovi u tekstu isključivo autorovi. 

Нема коментара:

Постави коментар