среда, 17. јануар 2024.

Građanski aktivizam na Kosovu: Istraživanje o učešću i percepciji, sa fokusom na nevećinskim zajednicama

Na osnovu rezultata ankete o građanskom aktivizmu na Kosovu, sa posebnim fokusom na nevećinskim zajednicama, možemo izvući nekoliko ključnih zaključaka.

Prvo, učesnici ankete su raznolike starosne grupe, pri čemu najveći broj ispitanika pripada starosnim grupama od 16-36 godina (52,9%) i 37-56 godina (29,4%). Gotovo podjednako su odgovarali žene i muškarci.

Aktivni mladi za napredak zajednice

Ispitanici su uglavnom dobro upućeni u pojam građanskog aktivizma, s obzirom da 70,6% njih tvrdi da zna šta on predstavlja, a 64,7% ispitanika je i učestvovalo u nekoj građanskoj aktivnosti ili pokretu. To može ukazivati na solidno visoku stopu aktivnog učešća u građanskom aktivizmu među ispitanim grupama.

Kada je u pitanju percepcija nivoa građanskog aktivizma u njihovoj zajednici, većina ispitanika (52,9%) smatra da je nizak. Ovo ukazuje na potrebu za povećanjem svesti i aktivnog učešća u građanskim inicijativama.

Značajan podatak je i to da 47,1% ispitanika smatra da nevećinske zajednice na Kosovu nisu dovoljno uključene u građanske aktivnosti. To naglašava potrebu za inkluzivnijim pristupom kako bi se osiguralo puno učešće svih zajednica u građanskom aktivizmu.

Kada su u pitanju izazovi za učešće nevećinskih zajednica u građanskom aktivizmu, odgovori obuhvataju lenjost, neobaveštenost, nedostatak nade u promenu, nezainteresovanost, političke ucene ili strah od targetiranja, nedostatak podrške vlasti i nedovoljna motivacija mladih.

Što se tiče vrsta građanskih aktivnosti koje bi mogle unaprediti položaj nevećinskih zajednica, odgovori uključuju poštovanje zakona o nevećinskim zajednicama, društvene akcije, proteste, volonterizam, samoorganizovanje, peticije, učešće u procesima donošenja odluka, reagovanje na sporne odluke institucija poput one o zabrani robe iz Republike Srbije, volontiranje, promociju kulture poput ćiričočnog pisma i prava na slobodu udruživanja.

Ispitanici su takođe izneli konkretne predloge za unapređenje građanskog aktivizma, uključujući materijalnu satisfakciju onih koje bi trebalo prepoznati kao potenicjalne lidere, edukaciju građana o funkcionisanju opština i nevladinog sektora, organizovanje mesečnih sastanaka, kao i uvođenje predmeta o građanskom aktivizmu u škole. Ispitanici su navodili da im smetaju jednostrani potezi institucija u pregovorima između Beograda i Prištine, što otežava život običnim ljudima.

Većina ispitanika (61.5%) želi biti obaveštena o rezultatima ankete i budućim inicijativama, ukazujući na interesovanje za aktivno praćenje i učestvovanje u građanskom aktivizmu.

Ovi rezultati ukazuju na potrebu za daljim angažmanom i edukacijom kako bi se podstaklo veće učešće nevećinskih zajednica u građanskom aktivizmu na Kosovu.

Aktivni mladi za napredak zajednice

Anketu je sprovelo Udruženje mladih - Mlada aktivna Graćanica uz pomoć projekta Aktivni građani za napredak zajednice koje je podržalo Ministarstvo za zajednice i povratak.




Нема коментара:

Постави коментар