четвртак, 22. децембар 2016.

Мрежа Активни јужни центар - завршна конференција


У четвртак, 15 децембра, организована је завршну конференција пројекта “Јачање демократије кроз активно учешће грађана на Косову”. Конференција је имала за циљ представљање мреже невладиних организација “Активни јужни центар”, која се састоји од 11 организација цивилног друштва из Грачанице, Косовског Поморавља и Штрпца, и упознавање како медија, тако и свих заинтересованих страна са истом. Пројекат је организовала организација ЦСД, а подржан је од стране Олоф Палме интернатионални центар.

На овој конференцији, с обзиром да је наша организација једна од партнера пројекта и чланица Активног јужног центра, о проблемима на локалном нивоу и потенцијалним идејама за решавање истих између осталих говорио је и Владимир Живковић испред НВО “Млада Активна Грачаница”, председник наше организације. Како је навео с обзиром да је кроз наше истраживање које смо спровели поводом обележавања младих највећи проценат младих као своје проблеме навео незапосленост и кретање, то су главне области којом ће се наша организација бавити у наредном периоду.

Што се тиче поменутог истраживања, један део младих навео је да је проблем и даље недовољно постојање слободе, да млади из српске и других неалбанских заједница не проводи време у већински албански насељеним областима, пре севга гравовима, док још већи број младих људи проблем види и у кретању на локалном нивоу. Тако нпр. на централном Косову, превозници саобраћају до појединих места до 14, 15 или појединих највише 16 часова што је недовољно за оне грађене који обављају послове у послеподневним сатима или би желели да посете неку од манифестација у Грачаници у вечерњим терминима, а немајусвој ауто или пак то није исплативо с обзиром на велику незапосленост. У појединим општинама, чак је и драстичнија ситуација. Нпр. у Новом Брду готово да нема локалних превозника, Што се тиче повезивања међу енклавама, ту је такође проблем. Примера ради, редовна карта од северног дела Митровице до Грачанице је 3 евра, а чак превоз рецимо из Угљара за Митровицу директно и не постоји. Све се своди на самовољу локалних превозника. Са друге стране, (студентска) аутобуска карта од Приштине до јужног дела Митровице стаје 1 евро - троструко мање.

За решење оваквих проблема грађана дали смо пар примера како може да се утиче и како планирамо да утичемо, а такође позивамо институције и све оне који могу да утичу на решење истих да мисле о томе и да нам се придруже у решавању.

Такође, Владимир се на конференцији захвалио свима који су допринели овом пројекту, као и нашим члановима Драгану Ћирковићу и Александру Мирковићу који су у последњих неколико месеци били наши представници на састанцима и одржаним активностима и допринели стварању ове мреже.

Фотографија/Photo credits: CSD
Текст: А. Ж. - МАГ

Нема коментара:

Постави коментар