уторак, 26. септембар 2023.

Debata o pčelarstvu i zaštiti životne sredine

U prostorijama Centra građanske energije u Gračanici, 26.09.2023. godine, održana je debata o pčelarstvu i zaštiti životne sredine, koju je podržalo Ministarstvo za regionalni razvoj. Ova debata okupila je pčelare, ekologe i stručnjake koji su razmatrali probleme povezane s pčelarstvom i ekološkim izazovima na Kosovu.

Učesnici su istakli da je nedostatak pčelinje paše i zagađenje prirode glavni problemi koji ugrožavaju pčele i pčelare na Kosovu. Takođe su napomenuli da je potrebno više angažovanja lokalne samouprave kako bi se prepoznali i rešili problemi infrastrukture, uključujući obeležavanje pešačkih prelaza i bolje uslove za pčelarenje.

Jedna od ključnih tačaka debate bila je potreba za podsticajima i obukom kako bi se mladi podstakli da se bave pčelarstvom. Učesnici su istakli da je pčelarstvo skupo i zahtevno, ali da su podsticaji i prilagođena podrška ključni faktori za privlačenje novih pčelara.

Debata je takođe ukazala na važnost polenizacije pčela u očuvanju prirode i potrebu za stalnim stručnim predavanjima kako bi se pčelarima pružilo najnovije informacije i tehnike.

U zaključku, debata je podvukla da je saradnja i udruživanje pčelara ključna za rešavanje problema pčelarstva i zaštite životne sredine na Kosovu. Takođe se istaklo da je potrebno više angažovanja lokalnih vlasti kako bi se podržao razvoj pčelarstva i očuvanje prirodne sredine.

Projekat "Beesiness", implementiran od strane Udruženja mladih - Mlada aktivna Gračanica, a podržan je od Ministarstva za regionalni razvoj. 

Нема коментара:

Постави коментар