уторак, 26. септембар 2023.

Debata o građanskom aktivizmu i pravima zajednica

U prostorijama Centra građanske energije u Gračanici, 26.09.2023. godine, održana je debata o građanskom aktivizmu i pravima zajednica. 

Ova važna diskusija, podržana od strane Ministarstva za zajednice i povratak, okupila je aktiviste, građane i stručnjake koji su izneli niz ključnih problema i izazova s kojima se suočavaju srpska i druge nevećinske zajednice na Kosovu.

Jedan od najznačajnijih problema istaknutih tokom debate je nedostatak poštovanja srpskog jezika od strane javnih i privatnih institucija na Kosovu. Učesnici su izrazili frustraciju i zabrinutost zbog nedostatka prevodilaca i službenika koji govore srpski jezik, što otežava komunikaciju i pristup informacijama. Takođe, istaknuto je da se odluke kosovskih institucija često percipiraju kao donete iz političkih razloga, umesto u skladu sa zakonima, što dodatno narušava poverenje zajednica. 

Debata je takođe osvetlila problem eksproprijacije zemljišta na severu Kosova bez odgovarajućih pravnih procedura i obaveštenja vlasnika. Učesnici su izrazili zabrinutost zbog nedostatka adekvatnog stambenog zbrinjavanja za izbeglicei raseljena lica koje već decenijama žive u kolektivnim centrima.

Nepoštovanje srpskog jezika takođe se odražava na kulturu, gde su kao primer organizacije navele da su morale da objašnjavaju međunarodnim donatorima da deca ne uče latinicu u početnim razredima, već da je ćirilica prvo pismo koje uče srpska deca na Kosovu.

Debata je ukazala na važnost poštovanja jezika i prava zajednica na Kosovu, kao i na potrebu za transparentnim procesima eksproprijacije zemljišta i stambenim zbrinjavanjem ugroženih i raseljenih lica.

Projekat "Aktivni građani za napredak zajednice", implementiran od strane Udruženja mladih - Mlada aktivna Gračanica, ima za cilj promovisati građanski aktivizam i prava zajednica, a podržan je od Ministarstva za zajednice i povratak. 

Нема коментара:

Постави коментар